Kennisbank term

Wat is CCPA? Een korte definitie.

1 minuut leestijd

De CCPA of de California Consumer Privacy Act is een wet op het gebied van gegevensbescherming die sinds 2020 van kracht is in de staat Californië

De Californische privacywet maakt bedrijven verantwoordelijker voor de gegevens die ze verzamelen van hun consumenten. Bijvoorbeeld, ze moeten in een privacyverklaring aangeven welke gegevens worden verzameld en met wie ze deze gegevens delen. Consumenten, aan de andere kant, zullen meer controle hebben over hun gegevens. Ze kunnen ze corrigeren, laten verwijderen en voorkomen dat ze worden doorverkocht. In geval van data-inbreuken, hebben consumenten ook een grotere kans op financiële compensatie.

De wet is tot nu toe de meest omvattende privacywet in de Verenigde Staten. Privacy in de VS wordt gedeeltelijk door de staat en gedeeltelijk door de sector geregeld. Bijvoorbeeld, voor zorginstellingen geldt HIPAA.

Profielfoto Freek Kampen

Door Freek Kampen

Data & Analytics consultant en mede-eigenaar van New North Digital. Met een achtergrond in online advertising los ik tracking en data vraagstukken op voor ondernemers en agencies.

Op zoek naar groei? ▸ Set your New North ▸