Google Tag Manager voor beginners

10 minutes read

Wil je bijhouden wat mensen op je website doen, maar ben je geen programmeur? Word je zenuwachtig van het wijzigen van de code van je website? Dan ben je hier aan het juiste adres. Misschien heb je al een vaag idee van wat Google Tag Manager is, of zelfs hoe het werkt. In dit artikel leg ik uit wat GTM is en waarom dit de enige tool voor tagbeheer is die je nodig hebt.

Wat is Google Tag Manager?

Zoals de naam al doet vermoeden, is GTM een tool voor tagbeheer van Google. Het lost een eenvoudig probleem op voor marketeers. Misschien wil je tracking op jouw website installeren om het succes van jouw campagnes te meten, te zien waar jouw gebruikers vandaan komen of wat ze op je website doen.

Hiervoor moeten we Javascript-trackingscripts installeren, ook wel ‘marketingtags’ genoemd. Zonder GTM doe je dit door naar je code-editor te gaan, je trackingcode daar te plakken en eventueel aan te passen. Je kunt je voorstellen dat als je eenmaal veel tags hebt geïnstalleerd, bijvoorbeeld de Facebook-pixel of een Google Ads-tag, je gemakkelijk het overzicht kwijtraakt van hoeveel tags je hebt geïnstalleerd en wat ze doen.

Daar komt Google Tag Manager bij kijken. Met de tool hoeft je slechts één codefragment onder de “< head > tag” van je pagina te plakken en dat is het dan. Geen geknoei meer met de code van je website. Van daaruit kun je jouw tags implementeren via de grafische gebruikersinterface van GTM. Zodra het is ingesteld, worden jouw tags op de achtergrond op jouw site geïmplementeerd.

De voordelen van GTM

  • Geen toegang nodig tot de code van jouw website bij het plaatsen van een nieuwe tag
  • Het zorgt ervoor dat jouw website sneller laadt vanwege asynchroon laden
  • Een intuïtieve weergave om jouw tags in te stellen
  • Debug en preview jouw tags zonder bestaande rapporten te beïnvloeden
  • Een versiebeheersysteem om de door jou aangebrachte wijzigingen bij te houden
  • Eenvoudig je tagging-instellingen over te zetten als je veel sites beheert

Als je het eenmaal onder de knie hebt, is de tool vrij eenvoudig te gebruiken. Eerst moet je begrijpen waar GTM uit bestaat: containers, tags, triggers en variabelen. We zullen ze een voor een doornemen.

Wat is een GTM-container?

Wanneer je jouw GTM-account instelt, moet je de containertag op je website installeren. Dat is vanaf dan de enige tag op jouw website. De containertag bevat, zoals de naam al doet vermoeden, alle tags, triggers en variabelen die je op de website wilt implementeren. Net als bij elk ander Google-product kun je de instellingen voor gebruikerstoegang wijzigen. Een unieke eigenschap van de container is dat je deze kunt exporteren, of beter nog, er een kunt importeren die jij, of iemand anders, eerder gemaakt heeft. Dit maakt het heel eenvoudig om jouw instellingen naar een andere site over te zetten zonder dat je tags hoeft te dupliceren.

Hoe worden tags gebruikt in GTM?

Tracking-tags zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Je hebt Google Ads-tag, de Meta-pixel, de Linkedin Insight-tag, de Hotjar tag enzovoort. Om het beheer daarvan makkelijker te maken, kun je ze allemaal bundelen in de GTM-containertag en daarmee de code van je website overzichtelijk houden.

De functie van een marketingtag is om gegevens die op jouw website zijn vastgelegd, over te dragen naar een rapportage- of verwerkingseindpunt zoals Google Analytics of jouw Meta-advertentiemanager. Ze kunnen allerlei informatie bevatten over acties die de gebruiker op jouw website heeft uitgevoerd. Je kunt je zo voorstellen dat juistheid en volledigheid van gegevens erg belangrijk zijn om je een goed beeld te geven van hoe jouw gebruikers je website gebruiken. Ook is machine learning in advertentieplatformen zoals Google Ads en Facebook-advertenties afhankelijk van deze gegevens om nieuwe en geïnteresseerde klanten voor je te vinden.

Om jouw leven gemakkelijker te maken, heeft Google ons de meest voorkomende tags in de interface van GTM gegeven. Je kunt deze gebruiken om de marketingtags in te stellen die je op je website wilt gebruiken. Als deze tags niet aan jouw behoeften voldoen, is er ook een aangepaste HTML-tag beschikbaar. Hiermee kun je elk aangepast script op je website activeren.

Bekijk zeker ook de Community Template Gallery voor containers en tags die door anderen zijn gemaakt. Dit geeft je een idee van wat er mogelijk is met GTM en misschien vind je hier wel een eenvoudige oplossing voor jouw tracking probleem.

Wat doet een trigger in GTM?

Dus hoe activeer je de juiste tag op het juiste moment? Juist, met een trigger. GTM heeft een reeks vooraf gedefinieerde triggers waaruit je kunt kiezen. De meeste configuratietags, zoals die voor het installeren van Google Analytics, worden bijvoorbeeld geactiveerd door een trigger voor paginaweergave. Dit betekent dat elke keer dat een gebruiker een pagina bekijkt en dus een paginaweergavegebeurtenis activeert, de configuratietag wordt geactiveerd. Andere voorbeelden van mogelijke triggers zijn:

  • Klikken op links
  • Inzending formulier
  • Elementzichtbaarheid
  • Scrolldiepte
  • Video-interacties
  • En aangepaste gebeurtenistriggers

Je kunt zelfs triggers combineren om zeer specifieke omstandigheden te creëren die jouw tags activeren. De mogelijkheden om specifieke data over evenementen op je website te verzamelen zijn dus eindeloos.

Wat kun je doen met variabelen?

Dus, wat voor soort gegevens kun je verzamelen en verzenden met jouw marketingtags? Elk element van jouw website, de naam, de URL of elk ander kenmerk kan als een variabele worden verzonden. Deze variabelen kunnen vervolgens worden opgepikt door jouw rapportagetool en jouw rapporten vullen met allerlei details over de geactiveerde websitegebeurtenis. Hiervoor heeft Google ingebouwde variabelen voor ons gedefinieerd, zoals pagina-URL, waarmee je kunt zien op de welke URL de gebeurtenis is geactiveerd. Andere voorbeelden van ingebouwde variabelen zijn:

  • De gebeurtenisnaam
  • De aangeklikte URL
  • De naam van een formulier
  • Een videotitel
  • Hoever een video bekeken is
  • Scrolldiepte
  • Hoe lang een element zichtbaar geweest is

Naast alle ingebouwde variabelen heb je ook de mogelijkheid om variabelen zelf te definiëren met de door de gebruiker gedefinieerde variabelen. Als je alle tags, triggers en variabelen in je GTM-container hebt ingesteld en gekoppeld, ben je bijna klaar om je website te gaan tracken.

Werkt het? Het debuggen van GTM

Dus je hebt alles ingesteld. Hoe weet je dan dat alles werkt, zonder de gegevens in jouw rapporten te verpesten? GTM heeft hiervoor een ingebouwde functie genaamd de debug- en preview mode. Met de modus kun je op de site navigeren alsof het containerconcept wat je net gemaakt hebt geïmplementeerd is. Op deze manier kun je alle bewerkingen die je hebt aangebracht testen en zien of jouw tags worden geactiveerd zoals je bedoeld had.

Zodra je hebt geverifieerd dat de instellingen correct zijn, moet je jouw container publiceren om te beginnen met tracken. Dit is een belangrijke stap, die in het begin gemakkelijk vergeten wordt. Bij het publiceren wordt je gevraagd jouw versie een naam te geven. Dat komt omdat GTM ook een versiebeheersysteem bevat. Dit is een erg handige functie omdat je hiermee alle wijzigingen kunt bijhouden die je hebt gemaakt. Dus als je een fout hebt gemaakt, kun je er altijd achter komen wat het was en het terugdraaien. Geloof me, dit kan je uren besparen bij het testen van je setup en wanneer je probeert te achterhalen waar je een fout hebt gemaakt. Je hebt je GTM-container dus gepubliceerd en nu kun je beginnen met het analyseren van jouw gebruikers. Oh en, vergeet niet je favoriete liedje te zingen.

Nu jij

In dit artikel heb ik de theorie van Google Tag Manager uitgelegd. De realiteit is natuurlijk dat het werken met een tool als deze praktische ervaring vereist. Daarom wil ik je uitdagen om vandaag nog een GTM-account aan te maken en te gaan experimenteren met je website. Onthoud dat zolang je niets publiceert, er niets mis kan gaan. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het niet zo moeilijk als het in het begin lijkt.

Ten slotte, als je ooit hulp nodig hebt met jouw Google Tag Manager of jouw website-analyse in het algemeen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen . We zijn hier om te helpen.

Profielfoto Freek Kampen

By Freek Kampen

Data & Analytics consultant and co-owner of New North Digital. With a background in online advertising, I solve tracking and data issues for entrepreneurs and agencies.

Looking for growth? ▸ Set your New North ▸